Medvirkende | Stellaris DansTeater
Stellaris DansTeater
Stellaris DansTeater
  •  
  • © 2023 Stellaris DansTeater. Org. nr. 871405522

    Personvernserklæring Kontakt oss 0

Stellaris DansTeater


TEARTERSJEF OG DANSEKUNSTNER

Stacks Image 22
Teatersjef Solveig Leinan-Hermo er oppvokst og bosatt i Hammerfest, og er dansekunstner innen utøvelse, koreografi og pedagogikk. Hun har sin grunnutdanning fra Den Norske Operas Ballettskole som danser og pedagog, hvor hadde sin første profesjonelle dansejobb ved Nasjonalballetten (tidligere kalt Den Norske Operas Ballett). Leinan-Hermo har studie i teater- og kulturfagfag fra høgskole og universitet, samt i koreografi, ulike danseteknikker og administrasjon. Hun la grunnlaget for en profesjonell danseaktivitet i Nord-Norge og med hovedvirke i Barentsregionen/Nordområdene da hun opprettet Stellaris DansTeater i Hammerfest i 1980. Gjennom mange år har hun bidratt til vekst innen scenisk dans både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hun har arbeidet for å etablere både DanseFestival Barents som hun er eier av, og Dansearena nord (tidligere kalt Nordnorsk landsdelscene for Dans) i Hammerfest.

Leinan-Hermo har siden 1975 produsert forestillinger. Dette har vært i egen regi/Stellaris DansTeater eller i samarbeid med andre bl.a. dansdesign, Hålogaland Teater, Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, Samovarteateret, Rikskonsertene, Riksteateret og Scene Finnmark (tidligere kalt Musikk i Finnmark). Hun har laget flere program for NRK. Leinan-Hermo har samarbeidet med mange institusjoner og ulike kunstnere både i og utenfor Norge, og har turnert mye i inn- og utland. Hun jobber aktivt innen nettverksarbeid bl.a. Barents DansRåd og var en av stifterne til Forum for nordnorske Dansekunstnere.

Leinan-Hermo var Festspillkunstner ved Festspillene i Nord-Norge i 1989 og DanseFestival Barents i 2010. Det har vanket både priser og stipendier i løpet av karrieren, og hun har tidligere mottatt Statens garanti inntekt og Norsk kulturråds seniorstipend. Året 2003 mottok Leinan-Hermo Æresprisen fra Danseinformasjonen (tidligere kalt Senter for Dansekunst).

I 2020 markerte Leinan-Hermo sitt 45 årsjubileum som dansekunstner og 40 år for Stellaris DansTeater, som idag er den eldste frigruppen innen dans i Norge og trolig den nordligste innen denne kategorien.

DANSEKUNSTNER OG PROSJEKTMEDARBEIDER

Stacks Image 31
Marie Hermo Jensen er født og oppvokst i Hammerfest. Hun startet som elev hos Solveig Leinan-Hermo ved Hammerfest Ballettverksted. Hermo Jensen studerte på Follo Folkehøgskole, Skolen for Samtidsdans i Oslo og har en BA (Hons) fra London Contemporary Dance School, hvor hun fokuserte på improvisasjon og koreografi. Senere har hun tatt ulike kurs innen ulike danseteknikker og administrasjon, samt jobbet med design og filmredigering.

Hermo Jensen ble fast ansatt i Stellaris DansTeater i 2003 som hun idag driver sammen med Solveig Leinan-Hermo. Hermo Jensen har mange ulike roller innenfor kompaniet, bl.a. som dansekunstner, filmkunstner og prosjektmedarbeider, samt innen administrasjon og markedsføring. Hun har danset i mange av kompaniets  produksjoner, bl.a. som Dunongen i “Dunongen og Tempusegget”, “I Hengende Snøre” og som solist i “Dær Veiene Møtes” og “Dær Fastlandet Flyt”. Hermo Jensen var UngKoreograf  03/04, og i 2004 debuterte hun som koreograf med stykket ”Entroduserer”. Hun har skapt mange korte danseverk, samt helaftenene "Simplicity" (2011), ”Anew” (2014) og ”Frolic” (2016) i samarbeid med Waikato Contemporary Dance Projects Trust. I 2018 produserte hun kortfilmen ”Bird” i samarbeid med Leinan-Hermo og Karen Barbour.

Hermo Jensen har medvirket til Forum for nordnorske Dansekunstnere, DanseFestival Barents, Nordnorsk landsdelscene for Dans (i dag Dansearena nord) og Barents DansRåd gjennom Stellaris DansTeater. I 2010 etablerte Hermo Jensen stellaris dance nz, og i 2011 ble Hermo Jensen invitert inn i styret til Waikato Contemporary Dance Projects Trust i New Zealand. I 2019 samarbeidet hun med Word Spark Applied Theatre om det prosjektbaserte kompaniet Moving Community og i 2020 startet hun Taranaki Contemporary Dance Collective i samarbeid med lokale dansekunstere. Hermo Jensen var også kunstnerisk og administrativ leder for DanseFestival Barents i Hammerfest, Norge 2016-2018.